Open brief ter interpellatie van mevrouw Schepmans, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

Geachte burgemeester,
Beste mevrouw Schepmans,

Ik zal maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: Wij zijn ontgoocheld en boos.

‘Wij’ zijn de mensen die elke dag het risico nemen om met de fiets door de straten te rijden van het grondgebied dat u, althans voor een periode van 6 jaar, onder uw vleugels heeft gekregen. Misschien heeft niet ieder van ons ervoor gekozen om u als burgemeester te hebben, u daarentegen bent wel de burgemeester van alle inwoners van Sint Jans Molenbeek en u staat in voor de de veiligheid van alle inwoners op dat grondgebied.

Het spijt ons ook dat het zover is moeten komen dat we via deze officiële weg onze ongerustheid moeten uiten. Menig van ons heeft u proberen te bereiken via de sociale kanalen die u – of uw team – beheert, maar behalve de goednieuwsshow die daarop verschijnt, bleef het bitter stil langs uw kant. Goed nieuws moet er zijn, maar wat fout loopt moet u ook durven erkennen en het zou u sieren mocht u hierover in dialoog treden met de mensen die u de hand reiken.

Concreet zouden we hetvolgende willen aanklagen:

‘Wij, de fietsende, zwakke weggebruikers,

 • vinden dat er onvoldoende – doeltreffende – faciliteiten zijn om veilig ons van A naar B te verplaatsen.
 • vinden dat, ondanks die faciliteiten onze positie in het verkeer nog steeds in gevaar is omdat automobilisten de verkeersregels aan hun laars lijken te lappen.
 • vinden dat u te weinig optreedt tegen overtreders waardoor een gevoel van gedoogbeleid zou bestaan ten voordele van de automobilist.’

Het stuk van Zwarte Vijvers – of Etangs Noirs zoals u het ongetwijfeld kent – tot aan het kanaal herleidt de kasseistroken tijdens Parijs-Roubaix tot een rustige strandwandeling.

Omdat ik wil dat u zeer goed de penibele situatie begrijpt waar wij in verkeren, zal ik kort een voorbeeld schetsen dat ik in bijlage van deze brief zal stofferen met enkele foto’s ter verduidelijking:  Ik rijd quasi dagelijks met de fiets via de Gentsesteenweg van ongeveer aan de Mettewielaan tot in het centrum. Het stuk van Zwarte Vijvers – of Etangs Noirs zoals u het ongetwijfeld kent – tot aan het kanaal herleidt de kasseistroken tijdens Parijs-Roubaix tot een rustige strandwandeling. Ondanks er langs weerszijden van de rijbaan een ‘aanliggend fietspad’ geschilderd is en ondanks een – logisch – parkeerverbod op deze fietspaden, moeten we vaststellen dat de autobestuurders deze paden toch gebruiken als extra parkeerstrook, bvb om gauw even naar de bakker te gaan. Niet alleen fietsers, maar ook auto’s moeten uitwijken waardoor ze de fietsers die in tegenovergestelde richting aanrijden hinderen. U begrijpt dat deze chaos geen voedingsbodem is om beginnende fietsers aan te moedigen dagelijks hun stalen ros buiten te halen, integendeel.

Aangezien we ons in de Nieuwstraat van Molenbeek bevinden, met vele winkelende mensen die al shoppend onoplettend de weg oversteken, moeten we ons de vraag stellen of de wagen hier überhaupt nog een plaats in heeft. Zouden we niet een heel pak stress wegnemen van zowel voetgangers, winkeliers, fietsers en automobilisten als we dit stuk steenweg helemaal afsluiten voor king car?

Uit de cijfers die we hebben opgevraagd leiden we af dat er wel boetes opgemaakt worden, maar dat deze veeleer een schijnvertoning zijn, een doekje voor het bloeden. Van alle boetes die uitgeschreven worden, wordt slechts de helft bij de eerste zending betaald. De andere helft krijgt van uw gemeentebestuur – want u int deze boetes die door de politie uitgeschreven worden – geen enkele aanmaning of herinnering toegestuurd, waardoor in se enkel de mensen met enige burgerzin gestraft worden en zij die alle regels aan hun laars lappen een nog grotere dosis je m’en foutisme krijgen door de straffeloosheid van hun daden.

Daarom zou ik, en alle mensen die deze brief samen met mij ondertekenden, van u graag willen horen:

 • Of u dit probleem erkent?
 • Of u vindt dat u genoeg doet om de zwakke weggebruiker te beschermen?
 • Welke maatregelen u zal treffen om de zwakke weggebruiker nog beter te beschermen?
 • Hoe u de onhoudbare situatie in het stuk tussen Zwarte Vijvers en het kanaal zal oplossen?

Ik begrijp goed dat u door de drukke agenda die uw ambt ongetwijfeld met zich meebrengt nog weinig tijd vindt om een fietstochtje door uw mooie gemeente te maken. Daarom willen wij al onze gedeelde ervaring met u delen, als u deze zou appreciëren, om samen tot een oplossing te komen die voor iedereen werkbaar is.

Ik dank u en kijk uit naar uw antwoorden tijdens een van de volgende gemeenteraden.

Zeer beleefde groet,

Simon Steverlinck

Beste inwoner van Molenbeek. Ik heb volgens het gemeentereglement minstens 20 handtekeningen nodig van inwoners van Molenbeek.  Indien u dit probleem erkent en er ook iets aan wil doen, zou ik het fijn vinden als u deze brief samen met mij ondertekent. Ik zal op maandag 3 oktober tussen 20.00 en 22.00 te vinden zijn in het gezelligste café van Molenbeek – Le Saint Charles, Ch. de Gand 394 – om samen met u een pint te drinken en hopelijk uw handtekening te mogen ontvangen.
Niet-Molenbekenaars die willen tekenen – gewoon om een signaal te sturen – zijn ook welkom. Zolang we er maar 20 hebben die in Molenbeek wonen.

9 gedachtes over “Open brief ter interpellatie van mevrouw Schepmans, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

 1. Dag Simon, met enkele gemotiveerde Molenbeekse fietsers zijn we sinds enkele maanden bezig met het oprichten van een lokale fietsersbond/gracq-groep om de lokale fietsersdynamiek te ondersteunen en het gemeentebestuur aan te manen werk te maken van een fietsbeleid die naam waardig.
  We hadden al een eerste gesprek met de (nieuwe) verantwoordelijke schepen en bereiden bijkomende acties voor. Alle aandacht voor de fiets in Molenbeek is uiteraard meer dan welkom. We zijn dan ook zeker bereid om je oproep te ondersteunen door ze mee te verspreiden en nodigen je graag uit voor een volgende vergadering.

  Gelijkgezinde groet,
  Maarten

  PS: als zelfverklaard St-Charlesfan kan ik je initiatief extra smaken, maar ik geraak er maandag waarschijnlijk niet. Zijn er andere opties voor het handtekenen?

  Geliked door 1 persoon

 2. Félicitations pour votre initiative. Moi aussi qui fréquente très régulièrement cette artère, suis excédé par le je-m’en-foutisme des autorités et de la police. Malheureusement je ne suis plus habitant de Molenbeek mais croyez bien que je vous soutiens. Je ne manque d’ailleurs jamais d’envoyer une petite piqûre de rappel aux autorités communales, bourgmestre en tête. Et j’inviterai mes amis molenbeekois à signer votre lettre.
  Cordialement,
  Pierre Sommereyns

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat ik vaak doe als een auto op het fietspad staat, is de rijstrook voor auto’s met mijn fiets blokkeren. Op die manier breng je de verkeerde geparkeerde automobilist in een zeer gênante situatie en kan hij/zij moeilijk anders dan zich snel te verplaatsen. Als individu kan ik zo zeer punctuele problemen aanpakken (bv het systematisch parkeren van ouders op het fietspad voor het Collège Saint-Pierre in Jette) maar voor langere assen wordt dit behoorlijk vermoeiend. Maar ik denk dat het zeer efficiënt zou zijn als een aantal fietsers goed georganiseerd een paar keer tijdens de ochtend- of avondspits deze techniek zouden toepassen. Ik vermoed dat dan de burgemeester of de politie snel uit hun kot zullen komen en wel moeten ingrijpen.

  Jeroen De Smet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Jeroen
   Ik geef toe dat ik ook wel automobilisten aanspreek of mezelf ‘breed’ maak. Langs de andere kant kan ik me ook inbeelden dat niet iedereen dat durft/doet. Vaak zijn agressieve reacties je beloning voor zoveel durf en eigenlijk is het niet onze taak om lijf en leden hiervoor op het spel te zetten.
   Voor wat betreft het georganiseerd fietsen: Elke laatste vrijdag van de maand kan je samen met Critical mass doorheen Brussel fietsen. Omdat we met zovelen zijn, zijn we wat breder op de rijbaan en moeten we voor een keer niet de duimen leggen king car! Meer info op hun fb pagina of link hieronder.
   https://www.facebook.com/events/210738739343222/

   Like

 4. Beste Simon,

  Ik reageer weliswaar een aantal maanden na het publiceren van je oproep (nu pas gezien) maar de fiets-tenspijt-beleid blijft even prangend. Ik steun je actie volledig hoewel ik niet in Molenbeek woon maar wel elke dag van Simonis naar het centrum fiets.
  De auto’s op het fietspad -die zich een fiets denken te wanen- kom ik dus ook elke dag tegen…
  Sinds 15 jaar ben ik letterlijk een ‘die hard’ fietser, vanuit een groen hart maar ook vooral omdat het zoveel praktischer is. En iedere fietser met wie ik spreek, heeft hier dezelfde mening over.
  Er is al veel verbeterd in vergelijking met 10 jaar geleden maar er bestaat werkelijk wel een grote groep Brusselaars die houden van bicycle-bashing.
  Ik vrees dat, als we het fietspad niet als een verworven recht beschouwen, we het binnen de kortste keren terug kwijt zullen zijn.

  Acties (om niet te verzuren in gemopper :-):
  – Bestaansrecht op straat innemen en breed spelen (In lijn met Jeroen De Smet)
  – Automobilisten aanspreken (én immuun worden voor scheldtirades)
  – Inspiratie halen uit politiek beleid in Parijs, Londen, Kopenhagen en Brusselse politici blijven aanschrijven voor meer leefbaarheid in de stad
  – Ons veel meer verenigen als fietsers en samenwerken met fietsorganisaties zoals Cyclo, Pro-velo, Gracq, Fietserbond (grass root beweging)
  – Filmpjes posten met situaties waar de fietser hetzelfde zou handelen als king car (“op de weg staan, wat is het probleem?” of ” hoezo, ik blokkeer de weg? ‘tis maar voor 5 minuutjes”)
  – …

  Keep up the good work!

  Hartelijke groeten, Caroline Baerten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s